Interessos de demora

Interessos de demora

Benvolgut client

 

Ens dirigim a vostès en  relació a la deduïbilitat dels interessos de demora, que en poc temps han tingut diferents interpretacions per part de l’Administració. Així cal preguntar-se: ara són o no són deduïbles fiscalment? Adjuntem aquí un petit resum:

En informe emès el 7/3/2016 per l’Agència tributaria s’arribava a les següents conclusions:

  • La DGT considerava els interessos de demora SI deduïbles. Criteri seguit encara en la seva consulta vinculant V4080-15 de 21 de desembre de 2015 i V0603-16 de 15 de febrer de 2016.
  • El TEAC, seguint una STS de 25 de febrer de 2010, estableix la NO deduïbilitat dels interessos de demora. Així ho reitera en una Resolució de 7 de maig de 2015.
  • L’Agència Tributaria en aquest informe de 7 de març de 2016 diu que el criteri del TEAC té caràcter vinculant, i l’AEAT no pot separar-se del mateix,  per tant conclou que els interessos de demora NO són deduïbles. (admetent la sí deduïbilitat dels interessos suspensius).

Ara bé en Resolució de 4 d’abril de 2016 de la DGT, publicada en el BOE de 6/4/2016 la DGT estableix:

No estan canviant de criteri, ni contradient les consultes vinculants anteriors, però com que ha canviat la normativa de l’impost de societats, totes les conclusions anteriors eren segons l’antic text Refós que aprovava l’impost de societats (RDL 4/2004 vigent fins a 31/12/2014). Ara seguint la nova llei de l’Impost de Societats  (Llei27/2014 vigent a partir de 1/1/2015) s’estableix un nou criteri aplicable a les situacions en que és vigent aquesta llei. Així després d’analitzar l’article 15 de les despeses no deduïbles conclou que no s’hi poden incloure els interessos de demora (que tenen caràcter financer) i per tant SI són deduïbles, però subjectes al límit de les despeses financeres de l’article 16 de la LIS.

Ara bé ens preguntem a partir de quan sí son deduïbles? Liquidacions fetes al 2015 que provenen d’impostos d’anys anteriors entrarien? O no perquè les liquidacions són d’anys en que estava vigent el RDL 4/2004?

La mateixa resolució de 4 d’abril de 2016 conclou (citant la Resolució de 9 de febrer de 2016 de l’ICAC):

-els interessos de demora que s’haguessin hagut de dotar en exercicis anteriors, i no s’hagués fet, és a dir que aquells que provenen d’un error comptable,  s’han de registrar amb càrrec a reserves i seran deduïbles en el període en que es registrin amb càrrec a reserves, sempre que no en derivi una tributació inferior, i sotmesos al mateix límit de l’article 16 de la LIS.

-La resta d’interessos de demora, són despesa de l’exercici, independentment de l’exercici del que procedeixin. I per tant són deduïbles sotmesos al límit de l’article 16 de la LIS .

 

Descarregar PDF

Quant a l'autor

super administrator

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació del nostre lloc web. Si continua
navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a l'apartat de Política de cookies.

ACEPTAR

Aviso de cookies
CatalanEnglishFrenchSpanish