REFORMA LABORAL RD LLEI 3/2012

REFORMA LABORAL RD LLEI 3/2012

NOVA REFORMA LABORAL: RD LLEI 3/2012

Arrel de la publicació al BOE a 11/02/2012, de la nova reforma laboral, els fem un resum de les modificacions més destacables d’aquesta nova llei:

 1. MILLORA EN L’OCUPACIÓ DELS TREBALLADORS:

Nou contracte per la formació i l’aprenentatge: es podrà celebrar amb treballadors majors de 16 anys i menors de 25, que no tinguin cap qualificació professional. La duració mínima del contracte serà d’un 1 i la màxima de 3 anys. El treballador haurà de rebre la formació d’un centre especialitzat o de la pròpia empresa (hores de pràctiques i de teoria).

2. FOMENT DE LA CONTRACTACIÓ INDEFINIDA

Contracte de treball per temps indefinit d’ajuda als emprenedors: haurà de ser indefinit i a temps complert. El període de prova serà d’un any, i tindrà els següents beneficis:

 • Si el primer contracte de l’empresa es formalitza amb un menor de 30 anys, es podrà deduir fiscalment 3.000 euros.
 • Si és beneficiari de la prestació d’atur, l’empresa es podrà descomptar el 50% de la prestació que al treballador li quedi per percebre. Així mateix, si es contracte a treballadors inscrits a l’atur es podràn bonificar:
  • Joves entre 16 i 30 anys: bonificació a seguretat social durant 3 anys de: 1.000 euros el primer any, 1.100 el segon i 1.200 el tercer.
  • Majors de 45 anys: inscrits almenys 12 mesos anteriors, una bonificació de 1.300 euros any.
 • Aquestes bonificacions es podràn aplicar sempre que l’empresari mantingui al treballador 3 anys. Si no és així, s’hauran de tornar.

3. ACOMIADAMENT:

 • Acomiadament per causes objectives (econòmiques): s’entendrà que ens trobem les causes que justifiquen aquest acomidament quant del resultat de l’empresa es desprenguiuna situació econòmica negativa, tal com l’existència de pèrdues durant almenys tres trimestres consecutius.
 • FOGASA: s’elimina la possibilitat que l’empresari només pagui el 60% de la indemnització, fent que el restant 40% el treballador el recuperi de l’entitat. Amb la nova reforma, l’empresari haurà de pagar el 100% de la indemnització, i després anar a recuperar de FOGASA el 40%.
 • Acomiadament improcedent: quan l’empresari acomiadi al treballador reconeguent la improcedència, el càlcul de la indemnització amb 45 dies variarà en funció de si el contracte es va iniciar abans o després de la nova reforma. Per tant:
  • Els contractes iniciats abans de la reforma del 2012: es calcularà la indemnització corresponent a 45 dies per any treballat fins a febrer del 2012, i a 33 dies per any treballat des de febrer del 2012, amb un màxim de 24 mensualitats.
  • Els contractes iniciats després de la reforma de 2012: es calcularà la indemnització a raó de 33 dies per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats.
  • Per tant, podem dir que la nova reforma abarateix les indemnitzacions dels contractes. Val a dir, que els treballadors que tinguin una antiguitat de 1985, la indemnització es calcularà tota amb 45 dies de salari per any treballat, ja que estaràn topats de mensualitats.

 

4. ENCADENAMENT DE CONTRACTES TEMPORALS: no es podràn encadenar contractes temporals més enllà de 31/12/2012. Per tant, a gener de 2013 no es podràn tenir treballadors amb contractes temporals encadenats que superin els dos anys.

 

BONIFICACIONS CONTRACTUALS SEGURETAT SOCIAL: adjuntem un quadre resum amb les principals bonificacions aplicables a l’actualitat als nous contractes (publicat per seguretat al mes de març).

 

Tanmateix, els informem que a partir de l’1 d’abril de 2012, COMPTE 9 CONSULTORS D’EMPRESES, SLP comença a oferir serveis jurídics relacionats amb el dret mercantil i el dret laboral. En cas de tenir alguna consulta, preguem es posin en contacte amb la Sra. NATÀLIA VILA, advocada amb número de col·legiat 3132 de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Girona.

 

 

Descargar PDF

Quant a l'autor

Judit editor

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar la seva experiència i els nostres serveis, analitzant la navegació del nostre lloc web. Si continua
navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu canviar la configuració o obtenir més informació a l'apartat de Política de cookies.

ACEPTAR

Aviso de cookies
CatalanEnglishFrenchSpanish